Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη
Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες, απασχολώντας 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η μεγέθυνση του προστάτη. Ο προστάτης από μέγεθος κάστανου μπορεί να φτάσει σε μέγεθος μανταρινιού ή ακόμα και πορτοκαλιού. Επειδή ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα (τη δίοδο μέσα από την οποία φεύγουν τα ούρα από την κύστη), η αύξηση του μεγέθους του συχνά πιέζει την ουρήθρα και την κύστη, εμποδίζοντας την ούρηση.

Είναι επικίνδυνη πάθηση;
Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί από το κατώτερο ουροποιητικό, μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Συμπτώματα
Ο άνδρας με διόγκωση προστάτη συνήθως ουρεί με μικρότερη ροή, καθυστερεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει και έχει συχνά την αίσθηση ότι δεν άδειασε την κύστη του. Η δυσκολία στην έξοδο των ούρων αναγκάζει την ουροδόχο κύστη να σπρώχνει με μεγάλη πίεση και αυτό οδηγεί σε διόγκωση του τοιχώματος της και ελάττωση της ελαστικότητας της. Έτσι υπάρχει συχνοουρία, ο ασθενής έχει ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναστείλει και συχνά δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα, χωρίς να χάσει ούρα στο εσώρουχο του. Επίσης σηκώνεται το βράδυ για να ουρήσει αρκετές φορές, κάτι που είναι πολύ βασανιστικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αφού ο ασθενής αισθάνεται μόνιμα κουρασμένος.

Παράγοντες κινδύνου της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μία συνήθης πάθηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Η ύπαρξή της μπορεί να πυροδοτήσει ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα όπως δυσκολία στην ούρηση, ατελή ούρηση, επιτακτικότητα και μειωμένη ροή ούρων. Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Αντίθετα, άντρες με υπογοναδισμό, έλλειψη δηλαδή τεστοστερόνης, σπάνια θα παρουσιάσουν τη νόσο, αφού η ανάπτυξη του προστάτη εξαρτάται από αυτή την «ανδρική» ορμόνη.
Παράγοντες κινδύνου:
– Αυξανόμενη ηλικία
– Κληρονομικότητα
– Μεταβολικό σύνδρομο
– Έλλειψη φυσικής άσκησης, καθιστική ζωή
– Στυτική δυσλειτουργία
– Εθνικότητα
– Φλεγμονή
– Επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό
Διάγνωση
Η διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη γίνεται από τον ουρολόγο με τη λήψη ενός καλού ιστορικού και τη φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλικής εξέτασης.
Με το ιστορικό ο γιατρός θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη βαρύτητα όλων των συμπτωμάτων. Η δακτυλική εξέταση του προστάτη βοηθά στον υπολογισμό του μεγέθους του αδένα και στη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης σκληρού όζου ή υπόσκληρης περιοχής, στοιχεία που θα αναγκάσουν τον ουρολόγο να ψάξει για τυχόν συνύπαρξη προστατικού καρκίνου.
Στη διαγνωστική προσέγγιση συμπεριλαμβάνονται η μέτρηση του PSA αίματος (προς αποκλεισμό συνυπάρχουσας κακοήθειας), η ουροροομετρία (μια εξέταση με την οποία μετράται η ακτίνα ροής των ούρων) και το υπερηχογράφημα νεφρών-κύστεως-προστάτη.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών ίσως χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις όπως ενδοφλέβια πυελογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και κυστεοσκόπηση.
Εργαστηριακός έλεγχος
Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος ασθενών με ΚΥΠ περιλαμβάνει συνήθως:
- γενική ούρων
- μέτρηση κρεατινίνης
- PSA ορού
Η γενική ούρων συνιστάται στην βασική εκτίμηση ασθενών με LUTS, κυρίως γιατί τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε ασθενείς που παρουσιάζουν ουρολοιμώξεις, ανεξάρτητα από το εάν συνδυάζονται και με καλοήθη διόγκωση του προστάτη. Επίσης, το 25% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, παρουσιάζουν συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (κυρίως συμπτώματα πληρώσεως) και μικροσκοπική αιματουρία, που διαγιγνώσκεται με γενική ούρων.


Η Ουροροομετρία
συνιστάται στη διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με LUTS, ενώ επιβάλλεται προ της χειρουργικής παρέμβασης. Αποτελεί απλή και μη-επεμβατική μέθοδο και παρέχει πληροφορίες για τον όγκο ουρήσεως, τη μέγιστη ροή ούρων, τη μέση ροή, και το χρόνο μέχρι τη μέγιστη ροή. Η μελέτη πίεσης-ροής παραμένει προαιρετική μέθοδος διερεύνησης στη βασική εκτίμηση ασθενών με LUTS. Αποτελεί ουσιαστικά τη πιο αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης της υποκυστικής απόφραξης και διαφορικής διάγνωσης σε ασθενείς με χαμηλή ροή ούρων, που οφείλεται σε υπολειτουργικό εξωστήρα.
Ποια είναι η θεραπεία της Υπερπλασίας του Καλοήθη Προστάτη;
- η ανακούφιση των συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό
- η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών
- η αποφυγή των επιπλοκών της νόσου
Η λήψη της απόφασης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΚΥΠ βασίζεται στην:
- βαρύτητα των συμπτωμάτων
- επιβάρυνση του ανώτερου ουροποιητικού
- επίδραση των συμπτωμάτων στην ποιότητα ζωής του άνδρα
- επιβάρυνση του εξωστήρα μυ της κύστης
Φαρμακευτική θεραπεία
Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει:
- τους α-αποκλειστές (a-blockers),
- τους αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης,
- συνδυαστική θεραπεία,
- ανταγωνιστές των μουσκαρινικών υποδοχέων
- τους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5,
- φυτοθεραπευτικά σκευάσματα.
Ιατρείο Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Πιττακού 2 & Μαρίας Κάλλας
Τηλ: +30.2310.895285
Κιν: +30.6972604689
email: vaskalyvas1@gmail.com
Ιατρείο Λήμνου
Κοραή 3
(Περιοχή Νοσοκομείου)
Λήμνος
Τηλ: +30.22540.29215
Κιν: +30.6972604689
email: vaskalyvas1@gmail.com
Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας





