Καρκίνος του Προστάτη

Τι είναι ο Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι αναπτυγμένες χώρες, λόγω των αυξημένων ποσοστών ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό που συνεπάγεται ένα πιθανό κίνδυνο υπερθεραπείας της νόσου.

Είναι επικίνδυνη πάθηση;

Παρότι ο προστατικός καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, οι περισσότεροι άντρες επιβιώνουν, ιδιαίτερα όταν αυτή ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society), από τον καρκίνο του προστάτη πεθαίνει περίπου 1 άνθρωπος στους 39

Συμπτώματα

Όσον αφορά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να διηθήσει την κύστη, οπότε έχουμε δυσουρία επιτακτική ούρηση, συχνουρία, συμπτώματα απόφραξης της ουρήθρας, γαστρεντερικές διαταραχές σε περίπτωση ηπατικών μεταστάσεων, πόνοι μέσης, λεκάνης, αυχένα και αυτόματα κατάγματα σε οστικές μεταστάσεις. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, κληρονομικότητα, τρόπος ζωής και διατροφή. Το κόκκινο κρέας θεωρείται ένοχο όπως το βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο, επεξεργασμένα κρέατα και γενικά τροφές με υψηλά λιπαρά. Βοηθά η αυξημένη λήψη φυτικών τροφών φρούτων, λαχανικών, ντομάτα και ιδίως ψημένη και δημητριακών ολικής αλέσεως. Δεν υπάρχουν βιταμίνες ή άλλα υποκατάστατα που να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Ότι βοηθά στην καλή υγεία για την καρδιά, βοηθάει και για τον προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να προληφθεί, επειδή η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή.

Πώς και γιατί αναπτύσσεται ο Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη προέρχεται από τα αδενικά κύτταρα του οργάνου και αναπτύσσεται στο έδαφος των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων των κυττάρων του, προκαλώντας την προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (prostatic intraepithelial neoplasia – PIN). Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα αυτά αποκτούν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν έναν όγκο μέσα στον προστάτη αδένα, ο οποίος, αν και στο 70% των περιπτώσεων εντοπίζεται στην περιφερική ζώνη του οργάνου, μπορεί αργότερα να μεγαλώσει και να διηθήσει γειτονικά όργανα, όπως οι σπερματοδόχες κύστες και τελικά να αποκτήσει την ικανότητα να εισέρχεται στα αγγεία και να δίνει λεμφαδενικές και απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη;

  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Εθνικότητα
  • Φυλή
  • Διάφορες ορμόνες
  • Διατροφή
  • Παχυσαρκία
  • Σεξουαλική δραστηριότητα

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη

Εξέταση PSA

Πρόκειται για τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης, του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Αύξηση της τιμής του στον ορό παρατηρείται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, στις φλεγμονές (προστατίτιδα), καθώς βέβαια και στον καρκίνο. Η τιμή του PSA δεν μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ή όχι καρκίνος του προστάτη, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος.  Δυστυχώς δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές και η αξιολόγηση του θα πρέπει να γίνεται από τον ουρολόγο σε συνάρτηση με άλλες μεταβλητές.

Συστήνεται η μέτρηση μιας τιμής αναφοράς PSA σε ηλικία 40-45 ετών και εξατομικευμένη προσαρμογή της παρακολούθησης σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με την αρχική τιμή.

 
 

 

 

Δακτυλική εξέταση του προστάτη

Ο ουρολόγος αντιλαμβάνεται δια της αφής, το μέγεθος, το σχήμα και τη σύσταση του προστάτη και μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα. Η ύπαρξη μιας τέτοιας σκληρίας ονομάζεται ύποπτη περιοχή (θετική δακτυλική εξέταση) και αποτελεί ένδειξη για βιοψία.
Σε περίπτωση που είτε το PSA είναι αυξημένο, είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα προτείνει να γίνει βιοψία του προστάτη.

Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

Μετά από θετική βιοψία ακολουθούν δύο εξετάσεις για σταδιοποίηση της νόσου η οποία καθορίζει και την επιλογή της θεραπείας. 

Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας και σπινθηρογράφημα οστών ολοκλήρου σώματος θα μας δείξουν αν η νόσος είναι εντοπισμένη στο προστάτη ή όχι.
Γενικά υπάρχει ο κανόνας, τοπική νόσος τοπική θεραπεία, συστηματική νόσος, δηλαδή με ύπαρξη μεταστάσεων, συστηματική θεραπεία.

Όταν οι εξετάσεις δείχνουν ότι η νόσος είναι περιορισμένη εντός του προστάτη η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η ριζική προστατεκτομή, ήτοι αφαίρεση του προστάτη με την κάψα μαζί και αναστόμωση της κύστης με την ουρήθρα.

Σε ασθενείς που για άλλους λόγους υγείας δεν δύνανται να χειρουργηθούν, ακολουθεί συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία ως επίσης και ορμονοθεραπεία, με στόχο την ελάττωση της τεστοστερόνης του αίματος.
Η τεστοστερόνη, ανδρική ορμόνη, ευνοεί την ανάπτυξη του όγκου, για αυτό και παλαιοτέρα διενεργείτο η λεγόμενη υποκάψια ορχεκτομή, επειδή παράγεται εντός των όρχεων. Αυτό είχε αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, όμως σήμερα πλέον γίνεται χημική ορχεκτομή, αναστέλλεται η παραγωγή της τεστοστερόνης με ορμονοθεραπεία (LHRH – ανάλογα) και σε συνδυασμό με τα αντιανδρογόνα τα οποία δεσμεύουν τους υποδοχείς της τεστοστερόνης στα κύτταρα του προστάτη, επιτυγχάνεται ο πλήρης ανδρογονικός αποκλεισμός, με αποτέλεσμα την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Μετεγχειρητικά οι βασικές παρενέργειες αυτής της επέμβασης, είναι η ακράτεια ουρών και η σεξουαλική ανεπάρκεια, η οποία ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Αυτό συμβαίνει διότι μαζί με τη κάψα, ανάλογα και με τη ριζικότητα της επέμβασης σε τοπική διήθηση του όγκου ή μη, δεν προστατεύονται τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την εγκράτεια και τη στύση. Η ακράτεια ούρων είναι συνήθως παροδική, η δε στύση μπορεί να έχει μια βελτίωση μέχρι το πρώτο μετεγχειρητικό έτος, διαφορετικά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να διενεργηθεί με τομή υπερηβικά, λαπαροσκοπικά, ή ρομποτικά υποβοηθουμένη. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής προσπέλασης είναι η μικρή απώλεια αίματος και η γρηγορότερη ανάρρωση. Όσον αφορά τις παρενέργειες, ακράτειας και διαταραχές της στύσης, εξαρτάται από τον χειρουργό και την εμπειρία που έχει με την εκάστοτε χειρουργική προσπέλαση.

Ιατρείο Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Πιττακού 2 & Μαρίας Κάλλας

Τηλ: +30.2310.895285
Κιν: +30.6972604689

email: vaskalyvas1@gmail.com

Ιατρείο Λήμνου
Κοραή 3
(Περιοχή Νοσοκομείου)
Λήμνος
Τηλ: +30.22540.29215
Κιν: +30.6972604689

email: vaskalyvas1@gmail.com

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΝΕΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κιν: +30.6972604689

email: vaskalyvas1@gmail.com

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.