Παθήσεις προστάτη αδένα

Στις παθήσεις προστάτη αδένα περιλαμβάνονται η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη και ο Καρκίνος του προστάτη
Τι είναι ο προστάτης;
Ο προστάτης είναι ο μικρός αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος σε μέγεθος ίσα με ένα κάστανο. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από τους μύες της πυέλου, ενώ περιβάλλει μέρος της ουρήθρας.
Ο σημαντικότερος ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή σπερματικών υγρών σε συνδυασμό με τα υγρά άλλων αδένων και εξασφαλίζουν την γονιμότητα των ανδρών και τη σωστή λειτουργία των σπερματοζωαρίων, καθώς και την εκσπερμάτιση.
Μια επιπλέον πολύ σημαντική λειτουργία του προστάτη είναι η μετατροπή των ορμονών. Η τεστοστερόνη μεταβολίζεται σε μια βιολογικά ενεργή μορφή που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), με τη βοήθεια ενός ενζύμου της 5-άλφα ρεντουκτάσης. Το DHT είναι μια ανδρογόνος ορμόνη που βοηθά τους άντρες να αναπτύξουν τα ενήλικα χαρακτηριστικά τους και είναι υπεύθυνη στην πορεία για τη διόγκωση του αδένα του προστάτη.
Στις παθήσεις του προστάτη αδένα εκτός από την Προστατίτιδα (οξεία ή χρόνια φλεγμονή) περιλαμβάνεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και ο καρκίνος του προστάτη.
Υπερπλασία του Προστάτη – Αίτια
Η ουρήθρα, είναι το σωληνάκι που περνά από τον προστάτη και μέσω του πέους μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Όταν ο αδένας του προστάτη διογκώνεται τότε επηρεάζει τη φυσική ροή των ούρων.
Η μεγέθυνση του αδένα του προστάτη είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνει σχεδόν σε όλους του άνδρες σε ηλικία άνω των 45 ετών. Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα τι προκαλεί αυτή τη μεγέθυνση, ωστόσο φαίνεται να οφείλεται σε ανισορροπία των φυλετικών ορμονών με το πέρασμα των χρονών και το γήρας.
Παράγοντες κινδύνου για τη μεγέθυνση του προστάτη περιλαμβάνουν:
- Γήρας.
Διεύρυνση του προστατικού αδένα, που σπάνια προκαλεί συμπτώματα σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών βιώνουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα από την ηλικία 60 και μετά. - Κληρονομικότητα.
Η κληρονομικότητα είναι ένας σοβαρός παράγοντας που σχετίζεται με τα προβλήματα του προστάτη. - Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με μελέτες, ο διαβήτης, καθώς και οι καρδιακές παθήσεις μαζί με τη χρήση β-αναστολέων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ΒΡΗ. - Τρόπος ζωής.
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υπερπλασίας, ενώ η άσκηση αντίθετα μπορεί να τον μειώσει


Διάγνωση
Η διάγνωση της ΚΥΠ (Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη) γίνεται με την εξέταση του ασθενούς στο ιατρείο και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, εργαστηριακές εξετάσεις, καλλιέργεια ούρων, ιστορικό ούρησης, Υπέρηχο Νεφρών, Κύστεως Προστάτη και Ουρο-ροομέτρια.
Τρόποι Θεραπείας
Ο ιατρός θα πρέπει σταθμίζει προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη των θεραπευτικών επιλογών. Η χειρουργική επέμβαση προστάτη έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ότι προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την ΚΥΠ, αλλά φέρει τους περισσότερους κινδύνους.
Η θεραπεία αφορά συνήθως αποκλειστικά άνδρες που έχουν σημαντικά και σοβαρά συμπτώματα.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις επίσης χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ΚΥΠ, συνηθέστερα στους άνδρες που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή, ή σε εκείνους που έχουν σοβαρότερα προβλήματα, όπως η πλήρη ανικανότητα ούρησης.
Ιατρείο Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Πιττακού 2 & Μαρίας Κάλλας
Τηλ: +30.2310.895285
Κιν: +30.6972604689
email: vaskalyvas1@gmail.com
Ιατρείο Λήμνου
Κοραή 3
(Περιοχή Νοσοκομείου)
Λήμνος
Τηλ: +30.22540.29215
Κιν: +30.6972604689
email: vaskalyvas1@gmail.com
Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας





